Hij is onvruchtbaar.
Hij is onvruchtbaar.
Het zijn vrouwen die praten over de onvruchtbaarheid van hun partner. Vrouwen die rouwen, vrouwen die raad vragen en gelukkig ook vrouwen die steunen. Zelden de mannen. .
Minder vaak dan vrouwen melden ook mannen zich aan voor tja.. verwerking, ondersteuning, een ander perspectief. Maar toch.. ook mannen hebben behoefte aan een goed gesprek.
Ik ‘google’ eens wat over dit onderwerp. En mij valt 2 dingen op:
Natuurlijk snap ik de behoefte aan een soort van oplossing. Maar het gaat mij wel snel. Waarom zouden we geen aandacht hebben voor zijn pijn? Zelden gaan deze artikelen of op diverse fora in op de betekenis en de emotionele pijn voor de man en zijn onvruchtbaarheid.
Allereerst natuurlijk de teleurstelling dat hij nooit zal ervaren hoe het is om zijn eigen kinderen geboren te zien worden en opgroeien. En misschien ook de teleurstelling dat er geen nakomelingen zijn die een bedrage leveren aan de toekomst. Verder een gevoel van tekortkomen als partner, want hij kan zijn bijdrage niet leveren aan dit zeer gewenste kind. En wellicht voelt hij zich daarover schuldig hoewel het niet zijn schuld is. En wellicht leeft hij met de angst dat zijn vriendin of vrouw met een andere man zwanger wil worden.
En wat doet bijvoorbeeld de onvruchtbaarheid met zijn zelfbeeld en zelfvertrouwen? Het is toch heel voorstelbaar dat onvruchtbaarheid je mannelijkheid raakt? Of je seksualiteitsbeleving.
Het de normaalste zaak van de wereld, mannen die zich bij mij melden voor hulp. Want een kinderwens heb je met zijn tweeën, geen kinderen ook!
Ik zou het toejuichen als er meer openheid zou zijn over de betekenis van mannelijke onvruchtbaarheid.
Tara Therapeuten bieden ondersteuning aan mannen, vrouwen en koppels die geconfronteerd worden met verminderde vruchtbaarheid.