Hoe zit het met die mannen wiens kind is afgestaan? Deel2
Adoptie, er is momenteel veel over te doen. Geadopteerden ontdekken dat er van alles niet klopt aan hun adoptiedossier.
Afstandsmoeders (of liever geboortemoeders) komen met hun traumatische verhalen naar buiten. Kortom, genoeg redenen om onderzoek te doen naar misstanden.
Over en van de afstandsvaders horen we (vooralsnog) weinig.
Een enkeling spreekt een journalist, een enkeling spreekt een hulpverlener.
Dat moeders en geadopteerden levenslang hebben, daar kunnen we ons iets bij voorstellen, (hoewel ik hoor dat geadopteerden nog steeds dankbaar moeten zijn).
Maar mannen zijn niet zwanger en hoeven niet te baren. Die hebben vooral de lusten gehad en niet de lasten. Toch?
Een oninbare post op de boekhouding
Wanneer een kind wordt geboren ontstaat er een existentiële onverbrekelijke band tussen de ouder en het kind. In de kern houdt deze band in dat men zorg en aandacht geeft aan, en verantwoordelijkheid neemt voor het kind.
Als ouders hun kind moeten afstaan krijgen ze niet de kans om die zorg en verantwoordelijkheid op zich te nemen. Hierdoor kunnen ze een gevoel van schuld ervaren.
Niet nodig, zo zal de omgeving zeggen, het kind krijgt immers goede zorg bij de adoptieouders, maar op een bepaalde manier, gevoelsmatig, klopt dit niet voor de afstandsmoeder of afstandsvader.
Hoewel het ouders onmogelijk werd gemaakt om verantwoordelijkheid te nemen voor hun kind, is daarmee hun besef of gevoel van verantwoordelijkheid nog niet weg. Immers, je blijft de biologische vader of moeder.
Een post op de boekhouding die als ‘oninbaar’ blijft staan. En dus een last die deze vaders en moeders moeten dragen.
In het tijdsbeeld en mensbeeld van de jaren ’60/’70 was je als ongehuwde per definitie ongeschikt om een kind op te voeden. Een gehuwd echtpaar (man en vrouw) was de beste optie om een kind groot te brengen. Daar had een kind de beste kansen. Zo werd ongeveer gedacht.
En men dacht dus ook dat het voor de geboorte-ouders (lees: moeder) het beste was om hen te ontslaan van de verplichting om voor hun kind te zorgen. Ze kon dan de draad van haar leven oppakken (maar ze mocht niet terug naar school). Dat was in het belang van vooral de moeder en van het kind, zo dacht men.