Verdriet wat je niet kunt oplossen

null

Hij was gewend alle problemen het hoofd te bieden.
Was er iets stuk, repareer het of koop een nieuw. Onderhandel tot er een compromis is of de ander capituleert. Of surf op het internet totdat je een website hebt gevonden die wel een antwoord heeft op het probleem.
Maar dit probleem kan geen dokter oplossen. Zijn gezin is niet compleet. En hij zit daar met lege handen en een gebroken hart. Dit probleem is niet op te lossen.

Op de opleiding tot maatschappelijk werker volgde ik het vak ‘sekse specifieke hulpverlening’. Daar leerde ik bv. dat vrouwen vaker het fijn vinden om te praten over een probleem, waarbij door het praten opluchting ontstaat, en soms ook oplossing zich uittekent. Mannen daarentegen zouden praten vooral nuttig vinden wanneer dat gesprek tot doel heeft een oplossing voor het probleem te vinden.
Ik ben al lang niet meer van de ‘mannen-vs-vrouwen’ hulpverlening. Maar soms moet ik bij bovenstaande gesprekken even glimlachen.
Hij kan het niet oplossen, en de oplossing in deze ligt in het praten.


Natuurlijke reactie.


Verdriet is een natuurlijke emotionele reactie op verlies, zoals een onvervulde kinderwens of een onvervulde gezinswens. Het kan tijd kosten om het te verwerken en ermee om te gaan. Hoewel je verdriet niet direct kunt "oplossen", zijn er manieren om ermee om te gaan en ondersteuning te vinden hierbij.

Het is belangrijk om jezelf toestemming te geven om te rouwen en je emoties te ervaren. Verdriet kan verschillende vormen aannemen, waaronder verdriet, boosheid, verwarring en zelfs schuldgevoelens. Het is normaal om een breed scala aan emoties te voelen na een verlies, inclusief een miskraam of vruchtbaarheidsproblemen.

Het slechte nieuws is: verdriet gaat nooit helemaal over..

Het slechte nieuws

Verdriet moet je doorleven. Alle kanten van verdriet en verlies onder ogen zien. Van geen vader worden van een tweede, je kind geen broertje of zusje kunnen geven, samen met je lief geen tweede krijgen die net zoveel of net zo weinig op jullie lijkt. En geen eerste lachje en eerste stapjes, geen zwemdiploma of examenvlag.


Het slechte nieuws is: verdriet gaat nooit helemaal over. Het gaat bij je horen. Op YouTube is een prachtig filmpje wat verteld dat we vroeger dachten dat verdriet sleet met de tijd. Nu denken we dat verdriet hetzelfde blijft maar dat wij groter/ sterker worden. We groeien als het ware om het litteken heen. Dat litteken maakt deel uit van je leven. En soms, als het regent, jeukt het litteken.

Het kan helpen om steun te zoeken bij mensen die je vertrouwt, zoals vrienden, familieleden of een professionele counselor. Praat over je gevoelens en deel je verdriet. Soms kan het ook nuttig zijn om deel te nemen aan een steungroep met mensen die vergelijkbare ervaringen hebben gehad, omdat zij kunnen begrijpen wat je doormaakt.
Het is ook belangrijk om te praten met je partner. Eventueel met hulp van een professional. Je hoeft niet alleen maar sterk te zijn voor haar. Het helpt juist als zij hoort en weet waar jij verdriet van hebt. Hierdoor ontstaat meer begrip en verbinding. 

 Praat vooral ook met je partner. Hierdoor ontstaat begrip en verbinding.

Wat kan helpen
Daarnaast zijn zelfzorgactiviteiten essentieel tijdens het genezingsproces. Neem de tijd om goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als emotioneel. Dit kan onder andere betekenen dat je voldoende rust krijgt, gezond eet, regelmatig beweegt, tijd neemt voor ontspanning en jezelf toestaat om activiteiten te doen die je plezier en vreugde brengen.

Het is ook belangrijk om geduldig te zijn en jezelf de tijd te geven om te helen. Verdriet heeft geen vast tijdschema en iedereen verwerkt het op zijn eigen manier. Probeer niet te veel druk op jezelf te leggen om je verdriet snel te "genezen". Geef jezelf toestemming om te rouwen en te genezen op je eigen tempo.

Onthoud dat het normaal is om verdrietig te zijn en dat het een deel van het leven is. Hoewel je het verdriet misschien niet direct kunt "oplossen", kun je wel leren om ermee om te gaan en stappen zetten in de richting van genezing.

Vaderdag is zo’n dag dat vaders geëerd worden. Maar sta ook stil bij het stille verdriet van mannen waarbij vaderschap niet alleen is omgeven met gezonde kinderen.

Simone Hoogeveen