Verdriet wat je niet kunt oplossen
Hij was gewend alle problemen het hoofd te bieden.
Was er iets stuk, repareer het of koop een nieuw. Onderhandel tot er een compromis is of de ander capituleert. Of surf op het internet totdat je een website hebt gevonden die wel een antwoord heeft op het probleem.
Maar dit probleem kan geen dokter oplossen. Zijn gezin is niet compleet. En hij zit daar met lege handen en een gebroken hart. Dit probleem is niet op te lossen.
Op de opleiding tot maatschappelijk werker volgde ik het vak ‘sekse specifieke hulpverlening’. Daar leerde ik bv. dat vrouwen vaker het fijn vinden om te praten over een probleem, waarbij door het praten opluchting ontstaat, en soms ook oplossing zich uittekent. Mannen daarentegen zouden praten vooral nuttig vinden wanneer dat gesprek tot doel heeft een oplossing voor het probleem te vinden.
Ik ben al lang niet meer van de ‘mannen-vs-vrouwen’ hulpverlening. Maar soms moet ik bij bovenstaande gesprekken even glimlachen.
Hij kan het niet oplossen, en de oplossing in deze ligt in het praten.
Natuurlijke reactie.
Verdriet is een natuurlijke emotionele reactie op verlies, zoals een onvervulde kinderwens of een onvervulde gezinswens. Het kan tijd kosten om het te verwerken en ermee om te gaan. Hoewel je verdriet niet direct kunt "oplossen", zijn er manieren om ermee om te gaan en ondersteuning te vinden hierbij.
Het is belangrijk om jezelf toestemming te geven om te rouwen en je emoties te ervaren. Verdriet kan verschillende vormen aannemen, waaronder verdriet, boosheid, verwarring en zelfs schuldgevoelens. Het is normaal om een breed scala aan emoties te voelen na een verlies, inclusief een miskraam of vruchtbaarheidsproblemen.